Zmijavci: Proslava sv. Lovre i Dana općine

U petak 10. kolovoza u Zmijavcima je proslavljen blagdan sv. Lovre, suzaštitnika župe. Središnje je slavlje počelo u 10.30 sati procesijom, nakon koje je u crkvi Svih svetih slavljena sveta misa koju je predvodio fra Zoran Kutleša, imotski dekan, uz koncelebraciju fra Kristiana Stipanovića, imotskog gvardijana, fra Frane Lace, mjesnog župnika, i još 11 svećenika.

U propovijedi je fra Zoran rekao kako je sveti Lovro mučeničkom smrću svjedočio svoju vjeru. Stoga nam njegov blagdan treba biti poticaj na pripremu za predstojeću Godinu vjere koju će papa Benedikt XVI. otvoriti u listopadu. Fra Zoran je potaknuo vjernike da nastoje svaki dan upoznavati svoju vjeru, ali, što je još važnije, svi se trebamo truditi poput sv. Lovre živjeti svoju vjeru, koja je u svojoj biti zajedništvo s Bogom.

Na kraju svete mise župnik fra Frano čestitao je prisutnim vjernicima blagdan sv. Lovre, a zahvalio svim prisutnim svećenicima, posebno onima koji su predvodili misna slavlja u trodnevnici i na sam blagdan.

Priznanja Gotovini i Markaču

Zmijavčani su se prisjetili hrvatskih junaka Domovinskog rata. U organizaciji općine Zmijavci i Austrijsko-Hrvatske zajednice za kulturu, na čijem je čelu Miroslav Piplica, organizirana je promocija knjiga Mladena Pavkovića “General-pukovnik Ante Gotovina” i “General-pukovnik Mladen Markač”.

Uz brojne mještane Zmijavaca, te drugih mjesta Imotske krajine, na promociji su bili i članovi obitelji Mladena Markača, supruga Mirjana, djeca Darija Kordića, sin Vladimir, te kćerke Marija i Elizabeta, te veliki prijatelj Ante Gotovine, nekadašnji zapovjednik Vojne policije Mihajl Budimir, kao izaslanik obitelji Gotovina. Na promociji je načelnik općine Zmijavci Miroslav Karoglan uručio Povelju počasnog građanina općine Zmijavci generalima Gotovini i Markaču.

Povelje su primili Mirjana Markač i Mihajl Budimir, a također su uručeni darovi djeci Darija Kordića . U večernjim satima održan je kod sportske dvorane u Zmijavcima veliki humanitarni koncert s nastupom “Colonije”.

- Od naših sponzora i humanitarnog koncerta prikupili smo novac, pa smo po deset tisuća kuna dali obiteljima naših junaka. Malo, ali je od srca, riječi su Miroslava Piplice, glavnog organizatora promocije knjiga i humanitarnog koncerta.

BC/Z/f

Rubrika: