Kupres: Srušen rekord u okupljanju osoba istog imena (Video-Foto)

Okupljanje Ivana u Kupresu

Kupres, 30. srpnja 2017. - Na dan posvete Crkve svete Obitelji u Kupresu koji se obilježava 30.srpnja, Udruga Kupreški kosci i Društvo Kuprešaka iz Zagreba organizirali su manifestaciju pod nazivom "1.000 Ivana" čime su oborili Guinnessov rekord u okupljanju najviše osoba sa spomenutim imenom na jednom mjestu.

Prema službenim podacima na jučerašnjoj manifestaciji u Kupresu "1000 Ivana" se okupilo  preko 2.325 Ivana na stadionu HNK Kupres na  jednom mjestu čime su srušili stari rekord koji je iznosio 1.100 osoba istog imena.

Postrojavanje, brojanje Ivana se radilo bod budnim okom komisije iz Guinnessovih rekorda na tri mjesta s tim da je svaki Ivan morao proći kroz tri kontrole gdje se provjeravao identitet osoba pod tim imenom.

Najstariji današnji sudionik koji nosi ime Ivan je imao 94 godine dok je među najmlađim sudionicima bilo dosta djece ispod deset godina s tim da je svaki od njih na kraju od Guinnessove komisije dobio potvrdu da je sudjelovao u ovom  posebnom povijesnom trenutku.

Prema policijskim podacima, u Kupres je stiglo oko 30.000 posjetitelja iz cijelog svijeta, organizirano preko Hrvatskih katoličkih misija ili osobno a tome svjedoče kilometarske kolone koje su se stvarale od ranih prijepodnevnih sati pred ulaz u Kupres.

Ivan ime koje nosi manifestacije je proizašlo iz stihova popularne pjesme Marka Perkovića Thompsona "Vratit će se Ivan s tisuću momaka" a cilj okupljanja rekordnog broja jednog imena na jednom mjestu upravo na Kupresu organizator vidi u promoviranju vrijednosti kupreške zajednice, ljepoti kupreškog kraja i bogatstvu kupreške tradicije i kulture.

Prije početka službenog brojanja na stadionu Hrvatskog nogometnog kluba Kupres služena je Sveta misa u crkvi sv. Obitelji gdje je nad svim sudionicima svećenik dao blagoslov.

Nakon smotre Ivana i obaranja rekorda uslijedio je svečani mimohod te je učinjena povijesna milenijska fotografija '1000 Ivana' a u poslijepodnevnim satima je započelo i pučko veselje sa programom u kojem su nastupili brojna kulturno- umjetnička društva, tamburaški sastavi, Mate Bulić, Dražen Žanko i Marko Perković Thompson.

Potporu okupljanju pod nazivom "1000 Ivana" na Kupreškom polju pružila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja vjeruje da će okupljanje mnogih obitelji biti prigoda za bolje upoznavanje s kulturom i običajima kupreškog kraja.

Snimka prijenosa iz Kupresa dana 30. srpnja2017.godine

Kupres: snimka prijenosa uživo, 1000 Ivana - 30/07/2017

U prilogu su fotografije od početka do kraja okupljanja u Kupresu

Fotogalerija: 
Rubrika: