Izložba tradicijskog nakita Hrvata u BiH u Matici iseljenika

Zagreb, 05.12.2012 - Etnografska izložba "Tradicijski nakit Hrvata u Bosni i Hercegovini" otvara se večeras u Hrvatskoj matici iseljenika (HMI) u Zagrebu, kao prva izložba u Hrvatskoj na kojoj se predstavlja vrijedna zbirka tradicijskog nakita iz Samostana i duhovnog centra "Karmel sv. Ilije" na Buškome jezeru u okolici Tomislavgrada.

Autor izložbe je otac Zvonko Martić, karmelićanin. Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Vjekoslava Bevande. Supokrovitelj je Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Ovo je prvi put da se u Republici Hrvatskoj predstavlja vrijedna zbirka tradicijskog nakita Hrvata u Bosni i Hercegovini, što je iznimna potpora njezinu daljnjem očuvanju.

Jedina je zbirka u kojoj se prikupljaju i čuvaju tradicijska odjeća i nakit Hrvata iz cijele Bosne i Hercegovine, a sadrži čak 140 kompletnih starinskih narodnih nošnji i više od pet stotina različitih ukrasnih predmeta.

Uglavnom je to srebrni nakit iz 19. i prve polovice 20. stoljeća. Među nakitom se ističu pojedini iznimno rijetki primjerci. Uz majstorski nakit čuvaju se i predmeti od bižuterije kao i ukrasni predmeti koje su izrađivali daroviti pojedinci. Osobitost ove zbirke su i prikupljene i spašene nošnje i nakit Hrvata u zapadnoj Bosni gdje je bilo vrlo teško doći do pojedinih predmeta i gdje danas živi vrlo mali broj Hrvata. Izložba je otvorena do 19. prosinca i prati je dobro osmišljen i moderan katalog.

Samom otvorenju nazočit će brojni ugledni gosti iz javnog i političkog života Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Rubrika: