Biklijada u Vrgoračkoj krajini

Da Vrgoračka krajina ima što ponuditi gostima pokazala je i ovogodišnja  Biklijada, pučka fešta,  koja je  nastala u čast kozi i lozi  privukla je ispred OŠ „Vrgorac“ više od dvije i pol  tisuće  posjetitelja. No, nije samo plato ispred škole bio pun, cijeli Vrgorac je uživao u ovaj fešti, mladi i stari, izašli su na ulice i nazdravljali biklom, a pjesma se orila na svakom koraku.

Bikla je mješavina mladog vina i kozijeg mlijeka
, a po mnogima piće s afrodizijačkim svojstvima koji se u ovom kraju pije stoljećima. Turist ička zajednica grada Vrgorca  afirmirala ga prije 13 godina i od njega stvorila centralnu turističku manifestaciju, koja svake godine privlači sve više gostiju i pomalo prelazi domaće okvire. Poznati hrvatski putopisac i alpinist Stipe Božić, već drugu godina zaredom dolazi u rodni kraj za vrijeme Biklijade.
- Ovo je prava fešta, koju je narod odlično prihvatio i može se reći živi za nju, a pokazuje bogatstvo okusa i mirisa ovog kraja.Inače,  bikla je odlična, ja sam je prvi put kušao u mladosti, to je bilo piće naših djedova i očeva- kazao je Božić.

Gotovo na svakom koraku bio je pravi šušur, štandovi su bili puni domaćih proizvoda i rukotvorina, brojni gosti mogli su jedno mjestu kušati, lovačke specijalitete, pršut, koziji sir, med, vino, voće i povrće iz vrgoračkih polja, zapravo sve što u ovo doba godine Zabiokovlje može ponuditi, a za to su se potrudili umirovljenici, privatni proizvođači, srednjoškolci, lovci, možda bi najbolje bilo reći svi Vrgorčani, tako nećemo nikog zaboraviti.

U folklorno –glazbenom programu nastupilo je 14. KUD-ova iz Hrvatske i BiH, koji su pokazali pravo bogatstvo i ljepotu, hrvatskih običaja i narodnih nošnji.

- Biklijada njeguje tradicionalno, izvorno te kroz  sajam prezentira stare zanate, rukotvorine, domaće proizvode, gastronomske delicije, svu ljepotu tradicije očuvanu u zaleđu. No, bez pomoći Grada Vrgorca, brojni sponzora, institucija i dobrih ljudi, te volontera, ne bih bilo ni ove manifestacije, koja postaje pravi brend ovog kraja. Moram naglasiti da su biklom bili  posebno očarani Talijani i Kanađani, kad su je provali  – istaknula je Kornelija Bajalo, direktorica TZ grada Vrgorca. Zabava je potrajala do sitnih sati, a u sklopu bogatog programa dodjeljene su brojne nagrade.

Mate Primorac

Rubrika: