5. godina utemeljenja KUD-a Tijara

Pod okriljem udruge Pokrenimo Tijaricu već 5 godina djeluje KUD TIJARA koji je u tom vremenskom razdoblju zabilježio brojne nastupe. Unatoč problemima, prvenstveno financijske prirode do sada su zabilježili veliki broj nastupa. Osim višestrukog broja nastupa u Trilju, Sinju, Košutama i Cisti Velikoj, društvo je više puta nastupalo u Ivankovu kod Vinkovaca na manifestaciji „Sve se čaje okupiše“, zatim na „Večeri Sinjana“ u Zagrebu, smotrama foklora u Velikoj Gorici, Pakovu selu, Neoriću, Grebaštici kod Šibenika, Karinu Gornjem, Gali, Ružiću kod Drniša te u mjestima susjedne BIH; Ružićima, Šujici, Rakitnu, Širokom brijegu, Kočerinu i drugima.

Društvo je u dva navrata predstavljalo i Splitsko-dalmatinsku županiju na EKO-ETNO sajmu u Zagrebu, a najznačajniji nastup imalo je 2008. godine u na „Karnevalu kultura“ u Berlinu, gdje je, sudjelujući u povorci među više od milijun sudionika iz cijeloga svijeta, satima plesalo Cetinsko kolo u izravnom TV prijenosu njemačke televizije.

Društvo kao jedan od organizatora i izvođača, svake godine sudjeluje na već tradicionalnoj kulturno- gastronomskoj manifestaciji „Dani komina, pure i bronzina“ koja se idućeg ljeta održava po jubilarni, deseti put za redom, a ove će subote, 15. prosinca 2012. na poziv KUD-a BRANIMIR i njihove predsjednice gđe Ksenije Čirjak, nastupiti u Benkovcu na 6. Međužupanijskoj smotri folklora pod nazivom „U SUSRET BOŽIĆU“.

Povodom 5. obljetnice djelovanja i rada, udruga Pokrenimo Tijaricu i KUD Tijara planiraju skromno obilježavanje ovog jubileja krajem godine. Udruga i društvo zahvalni su, prije svega, voditelju Juri Vojkoviću koji je društvo vodio gotovo četiri godine kao i svim donatorima i sponzorima, a na poseban način mještanima Tijarice kao i svim društvima – prijateljima kod kojih je nastupalo i gdje je svojim nastupom sa sobom donijelo dio hrvatske tradicijske kulture, a na poseban način kola, običaja i pjesama Dalmatinske Zagore. Posebna zahvala također, Splitsko-dalmatinskoj županiji te gradu Trilju, svim društvima prijateljima, posebno KUD-u Krenica Gala s kojim je ostvarilo niz zajedničkih nastupa.

Poradi niza okolnosti društvo je trenutno bez voditelja, no njegovu ulogu u poučavanju mlađih i straijih članova, preuzele se stalne članice, Anita Omrčen te Marija i Ivana Bravić kojima na trudu i zalaganju zahvaljuje vodstvo udruge Pokrenimo Tijaricu. Svojim volonterskim djelovanjem i radom, pomažu da Kud Tijara ide dalje, nadamo se sa još više uspješnih nastupa. Inače, svi članovi društva sudjeluju u svim aktivnostima udruge Pokrenimo Tijaricu pa će tako krajem godine kao organizatori, ali i doborovoljni davatelji krvi sudjelovati u još jednoj akciji dobrovoljnog darivanja drgaocjene tekućine i time pokazati svoju humanost i odricanje za opće dobro.
Piše: Ana Bravić

PrilogVeličina
Image icon kud-tijara-01.jpg0 bajtova
Image icon kud-tijara-02.jpg0 bajtova
Image icon kud-tijara-03.jpg0 bajtova
Image icon kud-tijara-04.jpg0 bajtova
Image icon kud-tijara-05.jpg0 bajtova
Image icon kud-tijara-06.jpg0 bajtova
Image icon kud-tijara-07.jpg0 bajtova
Image icon kud-tijara-08.jpg0 bajtova
Rubrika: