Program

Cista Velika, 12. srpnja 2013. -  Ljubitelji i poštovatelji narodni običaja i izričaja nastojeći očuvati nematerijalnu kulturnu baštinu u Cisti Velikoj po sedmi put će se održati Festival gange, rere, bećarca i tradicijskih glazbala "Uz gangu i bukaru" na lokalitetu Zadužbina, 10. kolovoza 2013. godine.

Klub Ciste Velike i prijatelja sedmu godinu zaredom ostvaruje izuzetno uspješnu suradnju sa UHBDDR na programu festivala koji se svake godine održava u Cisti Velikoj povodom Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Do sada je festival uključivao manifestaciju "Uz gangu i bukaru", koji je bio usmjeren na revitalizaciju i revalorizaciju hrvatske tradicijske kulture i tradicijskog načina životu, uz nastupe pjevača tradicijskih oblika pjevanja (gange, rere, ojkalice), svirača tradicijskih instrumenata, nastupa amaterskih kazališnih družina koje su predstavljale načine 'na koji se nekad živjelo', pjesničkih i književnih večeri regionalnih književnika, radionice snimanja na temu etnografske baštine Hrvatske, itd.

Festival posebno njeguje i nagrađuje mlade pjevače i svirače do 25. godine starosti.

Ove godine festival se održava pod motom "Spoj hrvatskog sjevera i juga" koji je usmjeren na očuvanje hrvatske tradicijske kulture i tradicijskog načina života, te je prepoznat kao povratak domu i ognjištu od kud je sve krenulo, kao i prošlih godina nastupaju kulturno-umjetnička društva, gangašice i gangaši svih dobnih skupina, te svirači tradicijskih instrumenata.

Kako i priliči njegovanju tradicije dan prije i uoči festivala održat će se sportska natjecanja u drvenim balotama, kamena s ramena i drugim igrama ovisno o broju prijavljenih natjecatelja.
Voditelj sportski natjecanja je Ivan Čubelić (Crni-Šurjak), kontakt: 0955 415 956

Nastupom i izvedbom spletam slavonskih skladbi i neizostavnog bećarca boje sjevera Hrvatske predstavlja Krunoslav Kićo Slabinac

Nastup Krunoslava Kiće Slabinca otkazan zbog nepredviđenih okolnosti.

I drugu godinu za redom uz intrigantno učestvovanje glumca i imitaotra Denisa Bašića očekuju vas salve smijeha i zabave.

Program počinje u 20.30 sati

Dođite na jedinstveni događaj u Cistu Veliku, svi ste dobro došli!

Ulaz slobodan!

 


Organizator:

Klub Ciste Velike i prijatelja Zagreb
i Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata

Cista Velika, 2. kolovoza 2012. -  Ljubitelji i poštovatelji narodni običaja i izričaja nastojeći očuvati nematerijalnu kulturnu baštinu u Cisti Velikoj po šesti put će se održati Festival gange, rere, bećarca i tradicijskih glazbala "Uz gangu i bukaru" na lokalitetu Zadužbina, 11. kolovoza 2012. godine.

Festival je usmjeren na revitalizaciju i revalorizaciju hrvatske tradicijske kulture i tradicijskog načina životu, uz nastupe pjevača tradicijskih oblika pjevanja (gange, rere, ojkalice), svirača tradicijskih glazbala, nastupa lokalnih amaterskih kazališnih družina koje su predstavljale načine 'na koji se nekad živjelo', pjesničkih i književnih večeri regionalnih književnika, radionice snimanja na temu etnografske baštine Hrvatske, itd.

I ove godine festival „Uz gangu i bukaru“ organiziramo s UHBDDR-om povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, gdje su uključeni branitelji koji preko Braniteljskog portala (www.braniteljski-portal.hr) cijelu manifestaciju prenose uživo na internet stranicama, te sudjeluju u samom programu kao sudionici i na taj način prezentiraju sve domovinske vrijednosti.

Na festivalu nastupaju kulturnom-umjetnička društva, gangašice i gangaši svih dobnih skupina, te svirači tradicijskih instrumenata iz Hrvatske i Bosne i Bercegovine, a na festivala sudjeluju :

- Kulturno-umjetničko društvo "Pleter" – Dugopolje,
- KUD Dicmo,
- KUD Vinjanska sloga,
- Gangaši iz Vrandoca,
- KUD Ričice,
- KUD Krenica, Gala-Obrovac Sinjski,
- Mladi gangaši iz Zapadne Hercegovine, Grude, Široki Brijeg, Posušje, BiH
- KUD "Sveti Nikola Tavelić" Lišane Ostrovičke,
- Udruga pjevača gangaša Radobilja – Katuni Kreševo,
- KUD "Tijara", Tijarica,
- HKUD "Sv. Ana" Ljuti Dolac, Široki Brijeg, BiH
- HKUD Brda - Izbično, Široki Brijeg, BiH
- KUD Ljubunčić, Livno, BiH
- Ganagaši ansambla „Sesvetska sela“, Porijeklom iz Posušja
- Četverac s tromeđe Ugljana Biorina i Novih sela

U zabavnom dijelu festivala nastupaju Ćiro Gašparac i Denis Bašić - imitator koji će po prvi puta izvesti monodramu "Put duvandžija", koja će nam dočarati slavne dane šverca duvana, koji se mnogi od nas sjećaju i značenje pobratimstva, odnosno pobratima.