Dalmacija

Crkva sv. Jakova, Cista Velika, Foto: Frane Rojnica

Cista Velika, 25.12.2017. - Mještani Ciste Velike na zapadu Imotske krajine Badnju večer, ili kako ovdje kažu Badnjicu, već tradicionalno obilježavaju na jedinstven i poseban način.

Duž ceste, po okolnim brdima i u svakom od 27 zaselaka, u sumrak, na znak “Zdravomarije” pale tisuće kugli napravljenih od smjese pepela i lož ulja, a posebno je dojmljiva slika Svete Obitelji od vatrenih kugli koja se prostire na površini većoj od 10 000 metara kvadratnih…

 

Cista Velika: Badnjica - 23/12/2017

Screen: YouTube

Splitsko-dalmatinska Turistička zajednica u utorak je u Muzeju grada Splita predstavila dva nova turistička filma koji za cilj imaju promovirati Dalmaciju kako bi se privukli gosti u pred i posezoni. "Dalmatian hinterland undiscovered beauty" promovira Zagoru, a "Central Dalmatia cultural mecca" kulturni turizam. Turistička zajednica je natječaj raspisala 16. lipnja, a nakon 30 dana odabrali su dva tima koji su izradili filmove. Oba filma, kaže Joško Stella direktor županijske TZ, platili su malo više od 130 tisuća kuna.

Film o Dalmatinskoj zagori režirao je Ivan Perić koji je režirao i prošlogodišnji pobjednički film "The heart od Adriatic".

- Snimali smo na području Sinja, Trilja, Vrlike, Vrgorca i Imotskog, a osim samih ljepota htjeli smo prikazati i brojne aktivnosti kojima se turisti mogu baviti. Da ne bude sve klasično, ove smo godine uveli i glumce, a cilj nam je bio da turisti mogu prepoznati sebe u situacijama koje se prezentiraju u filmu - kazao je Perić.