Arhiva sadržaja - Rujan 2014

Datum

Rujan 26

Jesen u Lici je tradicijska manifestacija koja se održava u Gospiću, prvog vikenda u listopadu. Ovogodišnja 16.-a po redu „Jesen u Lici“ održava se od 3.- 5. listopada od 10:00-19:00 sati na Trgu Stjepana Radića u Gospiću, a ulaz je slobodan.

U autentičnoj atmosferi brojni posjetitelji će imati prigodu čuti izvornu narodnu pjesmu, ples ličkog kraja i nastupe kulturno-umjetničkih društava županije, ali i vidjeti izradu proizvoda od gline, bukare, tamburice, pletenje košari, predenje vune i sl.

Na "Jeseni u Lici" se predstavljaju proizvodi malih poljoprivrednih gospodarstava (proizvodi od mlijeka, pekmeza, meda, sokova, vina, kolača, sira i dr.), malih poduzetnika i svih onih koji proizvode različite prehrambene, uporabne i ukrasne proizvode te na taj način čuvaju tradiciju ličkog kraja.

Rujan 25

Lički krumpir

Općina Lovinac, u suradnji s Udrugom proizvođača ličkog krumpira te udrugom "Banica“, organizira drugi po redu "Dan ličkog krumpira", 27.rujna 2014. godine u Domu kulture u Lovincu. Poznato je da je lički krumpir potporom općine i inicijativom lokalnih zadrugara zaštićen kao proizvod s geografskim podrijetlom te kao takav, uz kvalitetu svog sastava i kvalitetu zemljišta na kojem se uzgaja, spada u proizvode koji su apsolutno poželjni na hrvatskom tržištu te tržištu Europske unije.

Namjera manifestacije jest promocija ličkog krumpira, motivacija poljoprivrednika na ozbiljnije organiziranije bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom te obogaćivanje turističke ponude općine koju u konačnici želimo brendirati kao općinu ličkog krumpira.

Osim brojnih izlagača lokalnih proizvoda, konzumnog i sjemenskog krumpira opreme za proizvodnju i navodnjavanje, sredstava za ekološki prihvatljivu zaštitu održat će se i gastro manifestacija koju predvodi ugostiteljska škola iz Korenice spravljajući isključivo jela od krumpira.

Rujan 22

Jurica Jelić je suvremeni skladatelj, fretless basist i fretless gitarist iz Hrvatske, točnije iz Knina, koji predstavlja svoj rad u obliku instrumentala, benda, elektroakustičke, filmske glazbe i zvuka umjetnosti.

Više od 99 posto postojeće glazbe u zapadnom svijetu odsvirano je u dvanaest-tonalnom sustavu, a ja sviram nešto potpuno drugačije. Fretless gitara na kojoj sviram je gitara bez pragova i to mi omogućuje sviranje mikrotonalne glazbe. Ona je drugačije ugođena od "normalne“ glazbe koja je u 12-tonalnom sustavu. Konkretno, ja sviram u 19-tonalnom sustavu – pojašnjava Jurica svoju glazbu.

Kako glazba ne poznaje granice jednu skladbu za violončelo i fagot izveli su eminentni američki glazbenici. Skladba je izvedena u Spectrumu u New Yorku, a izveli su je čelistica i skladateljica Valerie Kuehne te fagotist, skladatelj i predsjednik Američke mikrotonalne udruge Johnny Reinhard, za koga je Jelić skladbu i komponirao.

Ovaj mladi Kninjanin, osim solo karijere, svira i u bendovima The Alibor i Mesalazine, te radi i na snimanju fretless gitara za novi single poznatog zagrebačkog benda "Vještice". Jurica je dosad izdao deset albuma, što samostalno, a što u suradnji s drugim glazbenicima te je za njih dobio odlične kritike, a zajedno sa Srđanom Samuelom Sacherom radi i filmsku glazbu za domaću i stranu produkciju.

Njegovu obradu zvučnih zapisa pjevane gange možete pogledati, tj. čuti na ovogodišnjem festivalu Uz gangu i bukaru koju je obavio bez naknade a Vama dragi čitatelju prepuštamo da pronađete taj dio ili ukoliko želite čuti zadnji izdani album Sedra izdanog 17. rujna to možete učiniti na slijedećoj poveznici http://juricajelic.bandcamp.com/album/sedra

Rubrika: 

Stranice