Arhiva sadržaja - Travanj 8, 2012

Na dane Velikog tjedna u 20-ak hrvatskih župa okupljaju se Žudije, čuvari Kristova groba.
Taj je običaj u Hrvatsku stigao početkom 19. stoljeća i to u dolinu Neretve. Dvanaest čuvara izmjenjuju se pokraj groba Isusa Krista i to rade nekoliko sati prije mise, za vrijeme bogoslužja, te neko vrijeme nakon.

Čuvari ističu veliki ponos i čast što su upravo oni izabrani da čuvaju Kristov grob. U drniškom kraju ispod planine Promina, žudija možete postati samo ako ste vrlo visok, kršan i jak, te ako ste dobro upoznati s običajima svoga kraja.

'Nikome nije zabranjeno biti čuvar Kristovog groba, ali kao što vidite, to su sve jaki, kršni momci', rekao je Denis Bronić, zapovjednik Prominskih žudija.

Rubrika: 

Uskrsli dolazi k nama sa svojim Duhom, svojom snagom, svojim svjetlom, svojom jasnoćom, svojom životnošću. On je Bog prisutni i živi. On je naš prijatelj. On je Bog prisutni unatoč sveprisutnoj buci glasnika smrti koji u današnje vrijeme žele zatrti nadu i uništiti vjeru u to da je svaki čovjek dijete Božje i kao takav pozvan na vječni život koji počinje već na ovoj zemlji.

Klub Ciste Velike i prijatelja želi vam sretan i blagoslovljen Uskrs!

Najveći kršćanski blagdan slavi se tri dana, počinje večerom Gospodnjom na Veliki četvrtak, preko Velikog petka i Velike subote, a vrhunac slavlja čini bdijenje noć uoči Uskrsa.

Uskrs je i prvi blagdan koji se slavi još od apostolskih vremena, a vuče podrijetlo u židovskom blagdanu Pashi. I dok su Židovi Pashom slavili čudesna Božja djela, koja je Bog pokazao izlaskom Izraelaca iz egipatskoga ropstva, kršćanska se vjera usredotočuje na Isusovo Uskrsnuće, to jest prijelaz iz smrti u život.

Rubrika: