Arhiva sadržaja - Prosinac 2012

Prosinac 23

Dragi prijatelji,

Želimo vam radost u srcu, duši veselje s osmjehom na licu da provedete Božić s nama u Cisti velikoj, a oni koji nemogu na badnji dan biti u Cisti Velikoj, na HRT3 biti će prikazan film "Badnjica" u 17 sati, koji čini pravu priliku da duhom budete s nama.

Sretan Božić!

Klub Ciste Velike i prijatelja

 

 

Sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2013. godinu

Rubrika: 

Danas, kada je tehnologija uznapredovala i došla do jako visoke razine, kada djeci više nije dovoljna jabuka i šačica bombona, kada se kupuju skupi darovi i kada se mase ljudi guraju u shooping centrima rijetko tko da se i sjeti tradicionalnih božićnih običaja.

Priča kako je bilo za Badnjak i Božić

Na Badnje večer stavljala se slama na pod, kitili su borovu granu bombonima umotanima u sjajni papir,te orasima. Djeca su se darivala s jabukama,šarenim bombonima…svi su bili zadovoljni s malim stvarima. Najbitnije im je bilo zajedništvo,pjevanje pjesama i molitve. U nastavku donosimo par starih božićnih običaja od kojih se još uvijek sačuvalo samo sijanje pšenice na Svetu Luciju.

Pšenica – simbol novog života

Jedan od rijetkih, ako ne i jedini stari hrvatski božićni običaj koji se i danas zadržao je sijanje pšenice. Pšenicu sijemo na blagdan svete Lucije i puštamo da raste sve do Božića. Prema tradiciji, pšenica se na Božić ukrašava bojama hrvatske trobojnice uglavnom na način da se oko nje sveže crveno-bijelo-plava trakica te se u sredinu stavi svijeća. Ovisno o tome kako bi pšenica iznikla, takva bi sljedeće godine u poljima bila ljetina. Inače, pšenica se smatra simbolom plodnosti, obnove i novog života.

Panjevi – simbol Svetog Trojstva

U kuću su se nekad na Badnjak unosili slama i panjevi. Slama je simbolizirala Isusovo rođenje, a često bi i djeca na Badnje veče legle na slamu simbolizirajući samog Isusa. Očevi bi na ognjište unosili i tri velika panja (ili badnjaka) koja su simbolizirala Sveto Trojstvo. Panjevi bi se potom zapalili u ognjištu, a njihovom bi se vatrom upalile sve svijeće u kući. U nekim se dijelovima Hrvatske na panjeve stavljalo i malo hrane koja se nalazila na svečanom stolu. Panjevi se u hrvatske domove danas više ne unose, čast izuzecima, a glavni razlog je što se i princip grijanja u domovima promijenio, pa panj za ognjište više nije potreban.

Kuća se kitila i prije božićnog drvca

Iako je božićno drvce u današnjem obliku u Hrvatske domove ušlo tek sredinom 19. stoljeća, kuće su se i prije toga kitile. Kitile su se cvijećem, orasima, suhim voćem, svijećama i sličnim ukrasima koje je našim precima dala majka priroda. U nekim se dijelovima Hrvatske kitila cijela kuća, u drugima se kitila samo glavna greda u kući ili ognjište. Različiti krajevi Hrvatske imali su različite običaje, a njih je bilo na stotine.

U nekim se krajevima na Božić čekala prva osoba koja će u kuću ući. To bi najčešće bila mlada i zdrava, jaka osoba jer je to značilo da će naredna godina biti sretna i plodonosna za obitelj. Na Badnjak se, kao i danas, postilo, a za Božić je bio obavezan obilan i bogat ručak. Iako nekada nisu imali raznovrsne namirnice iz cijelog svijeta kao što ih mi imamo danas, za božićnim ručkom ničega nije smjelo nedostajati. Na stolu se najčešće našla perad, voće, kolači, orasi, bademi i slično.

Rubrika: 

Prosinac 20

Ovogodišnji 6. festival "Uz gangu i bukaru" koji se održao na lokalitetu Zadužbina - Cista Velika, 11. kolovoza 2012., biti će emitiran 26. prosinca 2012. godine u 20 sati na TV PLUS.

Ujedno oni koji ne mogu pratiti digitalni signal u regiji D4 (Zageb) moći će isti gledati na B.net-u - kanal 92 i MAXtv-u - kanal 822.

Trajanje snimke festivala : 1 sat i 44 minute

Ovim putem zahvaljujemo se TV PLUS-u na medijskoj potpori i svim dobrim ljudima uključenim u pripreme i realizaciju 6. festivala "Uz gangu i bukaru".

Klub Ciste Velike i prijatelja

Rubrika: 

Stranice