Prvi muzej tambure u Hrvatskoj

Slavonski Brod bit će prvi grad u Hrvatskoj, jedinstven i u svijetu, s muzejom tambure! U zapadnom dijelu brodske Tvrđave oživljen je još jedan kazamat koji je Grad dodijelio Brodskoj udruzi tamburaša, čime se napokon ostvaruje ideja o hramu nacionalnog glazbala u tom gradu.

– Muzej smo zamislili u devet dijelova. Osim najstarijih tambura, bit će izloženi i notni i slikovni materijali, publicistika, predstavljen glazbarski obrt, slušaonica i suvenirnica. Smisao je da to ne bude klasičan muzej, već živi prostor za izložbe, koncerte, seminare – rekao je predsjednik udruge Krešimir Dokuzović i dodao kako se nada da će muzej biti otvoren već u rujnu. Lani je iz kapelanova stana iseljen mini muzej tambure, a ideja veće inačice sve dosad je stajala. Začetnik projekta, maestro Mihael Ferić, smatra da je Brod idealno mjesto za otvaranje prvog muzeja tambure u nas.

– To je grad s najviše malih tamburaških sastava, još je potkraj 19. stoljeća imao orkestar, a naši su tamburaši više puta bili prvaci bivše države – podsjeća Ferić.

Graditelj glazbala i tamburaš Mladen Jurković ističe da će posjetitelji moći poslušati i pogledati sve što požele o prošlosti i sadašnjosti tamburaške glazbe.

Bitno je napomenuti da je maestro Mihael Ferić na jedinstven način dugogodišnjm radom svoje znanje i iskustva pretočio u knjigu "Tamburaški brevijar" u kojoj je od Iloka, preko Osijeka, Podravine, Zagreba, Like, Primorja pa sve do Dubrovnika ispričana je tamburaška povijest i povijest tamburaštva među Hrvatima na svim kontinentima.

– Usprkos brojnim, neargumentiranim tvrdnjama, tambura jest autohtoni hrvatski instrument, a ova knjiga to dokazuje. Istina, njena preteča, potječe sa dalekog istoka, a k nama su ju donijeli Osmanlije, ali to je bio primitivni, jednoglasni instrument. Tek u našim krajevima, zahvaljujući interesu i graditeljima, tambura je postala ono što danas jest, naime suvremeni, četveroglasni žičani instrument, koji je našao svoje mjesto u cjelokupnoj glazbenoj produkciji.

PrilogVeličina
Image icon Tamburaski brevijar.jpg0 bajtova
Rubrika: