NIKAD NE SIJECI SVOJE KORJENJE!

Čestit Božić i sretna Nova 2015. - Cista Velika

24. 12. 2014., oko 17 sati u Cisti Velikoj, tradicionalnom tehnikom paljenje vatrenih kugla!
U Cisti Velikoj - mjestu od 27 zaselaka udaljenih oko 18 km od Trilja, 48 km od Splita i oko 33 km od Imotskog - Badnja se večer, ili kako ondje kažu, Badnjica, obilježava na vrlo specifičan način. Duž ceste i svuda po okolnim brdima u sumrak, na znak „zdravomarije“, pale kugle napravljene od smjese pepela i lož ulja. Doživljaj koji se može najbolje vidjeti uživo u Cisti Velikoj, i na dokumentarnom filmu „Badnjica u Cisti Velikoj“ kojeg je snimila HTV.

Slika koja prkosi Guinessovom rekordu, takve nemaju niti je tko napravio do Cista Velika!

CIŠĆANIMA, PRIJATELJIMA CISTE VELIKE, PODUPIRATELJIMA KLUBA CISTE VELIKE I PRIJATELJIMA, ŠTOVATELJIMA "UZ GANGU I BUKARU", UHBDDR-a, PROMICATELJIMA HRVATSKE TRADICIJSKE KULTURE, HRVATSKOM PUKU STARU I MLADU, ČESTIT BOŽIĆ I NOVA 2015. S LJUBAVLJU I ŽELJOM NIKAD NE SIJECITE SVOJE KORJENJE!

Predsjednik K.C.V. Frano Rojnica

 

 

Dragi članovi Kluba Ciste Velike,
dragi prijatelji, dragi podupiratelji,
dragi sugrađani i ljudi dobre volje!

Naš je Klub ove godine ispunio devetu obljetnicu. Čast nam je obratiti vam se sa par riječi i izraziti zadovoljstvo postignutim.
Kao što ste upoznati, i kao što ste i sami bili sudionici na razne načine, naši geni, naši osjećaji prema rodnoj grudi i naši iskonski hrvatski korijeni poticali su nas u nastojanjima očuvanja kulture naših predaka i tradicija hrvatskog naroda.
Unutar proletjelih deset godina sastajali smo se na raznim mjestima i obilježavali spomendane na zajedničke vrijednosti. Okupljajući „i staro i mlado“, seosko i gradsko, svjedoci smo niza manifestacija i projekata kojima smo postigli cilj iz 2005. godine. Tada mnogobrojni Cišćani sa zagrebačkom adresom objeručke su prihvatili ideju i program Kluba.
Uglavnom užim vodstvom postojeći projekti su se i proširivali do značajnih multimedijskih razmjera. Kako su se financijske mogućnosti, obzirom na stanje sveukupnog gospodarstva, smanjivale,
tako su se, nekako, naši apetiti da koristimo sve moderne komunikacijske tehnologije povećavali.
Razumije se, takav nereciprocitet produkt je nesebičnih angažmana na načine koji su znani samo Našem čovjeku. Pred nama je okrugli jubilej. I želja da zahvalimo svima koji čine Klub. I znanima i neznanima, koji su nas pratili i koji nas prate, svatko na svoj način.
Svakako pozivamo i radujemo se i novim članovima i prijateljima. Kroz godine i aktivnosti potrebne su i nove ideje i svaki komentar je dobrodošao. Vjerujemo da bi uz nove snage mogli proširiti
svoje djelovanje. Možda i promijeniti sadašnje vodstvo Kluba ako za to postoje iskrene i realne namjere za produktivnijim djelovanjem.
Ovim putem pozivamo mještane Ciste Velike na uspješniju suradnju i pomoć. Rado ćemo prihvatiti svako mišljenje i svaki uradak na dobrobiti kvalitete rada i programa.

Dragi prijatelji,
U vrijeme svakojake neizvjesnosti, omalovaženih moralnih vrednota i pomanjkanja odgovornosti
modernog doba, a ususret nadolazećim blagdanima, želimo vam prenijeti želje i poruke optimizma,
mogućnosti i nove prilike za svako Božje biće.
Po uzoru na dijete iz štalice, neka Vam ovaj Božić donese mir u Vaša srca i jamstvo da se isplati
činiti dobro kako bi cijelo društvo na toj osnovi doživjelo svoje „ozdravljenje“.

Srdačno,

Mario Kurtović,
tajnik Kluba Ciste Velike i prijatelja, Zagreb

 

 

PrilogVeličina
PDF icon kurtovic_cestitka_2014.pdf220.44 KB