Hrvatski rječotvornik

Zagreb, 16. studenog 2011. - U dvorani Školske knjige predstavljena je knjiga Hrvatski rječotvornik u izdanju Društva Lovrećana Zagreb, a predstavili su je dr. Ante SELAK, prof. Ivan Bekavac Basić i autor Ivan Branko Šamija.

Da bi malo pojasnili za neupućene pojasnit ćemo o čemu je riječ tj. što je to rječotvornik.
Hrvatski rječotovornik je priručnik rječotvorja odnosno tvorbe riječi u jeziku (sufiksalni morfem), tvorbenih postupaka i uzoraka, te (novo)tvorenica i izvedenica. Sam izraz rječotovornik je tvorenica složena od: rječ+ -o- + tvor +-nik, dakle, priručnik čija je svrha pokazati tvorbene mogućnosti hrvatskog jezika i skrenuti pozornost svima koji stvaraju nov riječi da te mogućnosti koriste u skladu s rječotvorjem.

Autor prof. Ivan Branko Šamija u samom uvodu o rječotovorniku kaže da bi sam naslov bio svrhovit utvrđuje postupke i načine stvaranja novih riječi, donosi tvorbene uzorke, razgraničuje tvorenice koje su po svojim dometcima (-ač, -lac, -telj i dr.) svojstvene živom vršitelju radnje od onih, primjerice na -nik koje označuje neživog izvršitelja. Nadalje objašnjava razgraničenje značenja i vrijednosti riječi, određivanja granica između rječotvorja i oblikoslovlja, kao i razgraničenje tvorenice od izvedenice.Prof. Ivan Bekavac Basić recezent rječotvornika osvrnuo se na niz primjera gdje prof. Šamija nastoji uvesti tvorbu što više riječi pomoću tvorbenih dometaka kako bi jezik bio što razlučniji i precizniji.
Za javnost možda je najzanimljivije prijedlog prefiksalnetvorbe riječi gdje se zadnjih sto i nešto godina provodilo jednačenje po zvučnosti pa se gubio izvorni oblik prefiksa (u našem slučaju redovito prijedloga) koji je s korijenom riječi činio novu cjelinu. Autor predlaže da prefiks (prijedlog) uvijek ostaje u svom izvornom obliku, npr. podkoljenica (pod-koljenica, ne: potkoljenica), potpisnik (pod-isnik, ne: potpisnik).

Možemo samo reći da je knjiga na prvu ruku jako čitka (prava riznica) i osvaja do samog kraja, gdje se mora priznati autoru da je uložio dosta truda.

 

 

PrilogVeličina
Image icon 1rjecotvornik.jpg0 bajtova
Image icon 2rjecotvornik.jpg0 bajtova
Image icon 3rjecotvornik.jpg0 bajtova
Image icon 4rjecotvornik.jpg0 bajtova
Image icon 5rjecotvornik.jpg0 bajtova
Image icon 6rjecotvornik.jpg0 bajtova
Image icon 7rjecotvornik.jpg0 bajtova
Image icon 8rjecotvornik.jpg0 bajtova