Male priče Ciste Velike

FOTOGALERIJA

Dolazi poruka: Pozdrav iz Ria!

Dragi moji pozdrav vama tamo daleko u domovini javljam se ovim slikopisom iz Brazila idemo navijati za naše kockaste a najviše pozdrava mojem mistu Cisti Velikoj.

Navijat ćemo i pjevati iz sveg glasa, a lipo ime gange pronijet ćemo Brazilom što možete vidjeti na slici.

 

Mate Mandarić

 

Cista Velika, 24.prosinca 2013. - U svojih 27 zaselaka mještani Ciste Velike dočekali su Badnju večer-Badnjicu na tradicionalan način paleći vatre po okolnim brdima sa kuglama napravljenim od pepela i lož ulja.

Za ovaj veličanstveni događaj mladi iz svakog zaseoka se zajedniči pripremaju za paljenje vatri spuštajući se sa brda prema kućama i središtu sela nastojeći vatrom prikazati dolazak Božića.

U svim zaseocima je gorjelo više nego prethodnih godina. Specifičnost ove godine dogodila u zaseoku Rojnica koji su prvi put prikazali sliku Svete Obitelji napravljene od vatrenih kugli i zaseoku Mandarići koji su napisali veliki natpis Vukovar sa vodotornjem u sredini.

Mnogobrojni putnici i prolaznici državnom cestom D60 su se zaustavljali i divili jedinstvenoj čestitki upućenoj iz Ciste Velike, a namjenjena cijelom hrvatskom puku i Rimokatolicima diljem cijelog svijeta.

Običaj paljenja vatrenih kugli i badnjaka pogledajte u